Jaki zlew? Granitowy, stalowy czy ceramiczny
Możliwości technologiczne i wszechstronne zastosowanie różnych materiałów spowodowały, poza oczywiście prawie nieograniczoną wolnością wyboru, ból głowy wszystkich zainteresowanych kupnem zlewu kuchennego. Różny materiał, z którego są wykonane, wiele wariantów, mnóstwo wzorów i kolorów. Najpopularniejsze ostatnio są zlewy granitowe (z konglomeratu), ceramiczne i stalowe. Łączy je zastosowanie, a różni cena, wytrzymałość, funkcjonalność i najważniejsze — to jak będzie wyglądać w naszej kuchni.
Zlewozmywak stalowy
W czasach naszej młodości nie było innych zlewów niż blaszane. Dziś stalowe zlewy nadal cieszą się zainteresowaniem, jednak z zupełnie innych powodów. Zaletą tego typu zlewów jest odporność na detergenty i środki chemiczne stosowane w kuchni oraz cena. Jednak blaszane zlewozmywaki mają także wady. Najgorzej wypada te emaliowane, gdzie powierzchnia jest mało odporna na uszkodzenia i elementy odpryskują, pozostawiając zlew w nie najlepszej formie. Czas również nie jest sprzymierzeńcem zlewów ze stali, gdyż podczas użytkowania ścierają się i matowieją.
Zlew ceramiczny czy granitowy?
Ceramika powstaje z gliny wypalanej w bardzo wysokiej temperaturze. Zlewy granitowe (kwarcowe, z konglomeratu, kompozytowe), składają się ze zmielonego granitu, kwarcu, krzemu, wodorotlenku glinu, żywicy, akrylu i kilka dodatków chemicznych. Oba rodzaje są odporne na detergenty i chemię żrącą. Łatwo także dbać o czystość w ich przypadku. Co zatem różni zlew granitowy od ceramicznego? Klienci na pewno doceniają możliwość stworzenia blatu kuchennego wraz ze zlewem w podobnym stylu, czego nie da się uczynić w przypadku ceramiki. Drugą decydującą kwestią jest cena, ponieważ zlewy granitowe (kwarcowe, z konglomeratu, kompozytowe) są tańsze od ceramicznych.
Zachęcamy do zapoznania się z ofertą zlewów, a także z zestawem do pielęgnacji kamiennych zlewów.